Showpaini historiassa
Vaikka se perustuu löyhästi painin sääntöihin ja viittaa historiallisesti 1900-luvun alun kilpailulliseen ammattipainiin, nykyinen showpaini on kehittynyt kauas alkuperäisistä juuristaan ja on nykyään lähempänä teatteria kuin kilpaurheilua. Lajin syntyhistoria ulottuu aina kiertävien sirkusten voimamiesnäytöksiin, joissa esiintyjät ensin esittivät lajin olevan aito kilpailu. He suojelivat huolellisesti lajin salaisuuksia ja illuusiota aitoudesta. Ammattilaispainin historia Suomessa.
Mikä on kayfabe?
Lajissa käytetty käsite "kayfabe" viittaa tämän illuusion ylläpitoon; esiintyjät ja järjestäjät esittävät käsikirjoitetut hahmot ja juonet tosina sekä ylläpitävät tätä narratiivia myös otteluiden ulkopuolella. Tämä voi näkyä esimerkiksi haastatteluissa ja muussa median käytössä, missä kayfaben mukaiset persoonat jatkavat roolinsa esittämistä.
Suurimmat showpaini promootiot
Yhdysvalloissa alan johtava toimija on World Wrestling Entertainment (WWE), joka on tunnettu maailmanlaajuisesti. WWE:n pääsarja, Monday Night RAW, on televisiohistorian pisimpään jatkunut viikoittainen sarja, jolla on ollut tuhansia jaksoja. Suomessa showpainia edustavat FC Wrestling ja SLAM! Wrestling Finland, jotka järjestävät säännöllisesti tapahtumia eri puolilla maata.
Showpaini on suunniteltua urheiluviihdettä
Showpaini yhdistää dramaattiset elementit, kuten tarinankerronnan, hahmojen kehittämisen ja juonenkäänteet, jotka ovat saaneet vaikutteita historiallisista teatterimuodoista, kuten Commedia dell'artesta. Showpainissa juonikuviot voivat kestää pitkiä aikoja ja ne ovat olennainen osa kokemusta. WWE kutsuukin itseään "urheiluviihteen" tarjoajaksi, painottaen viihteen ja urheilullisen suorituksen yhdistelmää.
Hyvän ja pahan taistelu
Showpainissa ottelijat jaetaan kahteen päärooliin: hyviksiin (faces) ja pahiksiin (heels). Hyvikset ovat yleisön suosikkeja, jotka edustavat myönteisiä arvoja ja inspiroivat katsojia, kun taas pahikset ovat kavalia ja usein yleisön vihaamia hahmoja, jotka juonivat ja käyttäytyvät epärehellisesti. Tämä dynamiikka luo pohjan monille käsikirjoitetuille konflikteille ja käänteille, kuten roolimuutoksille, joissa hyvis saattaa muuttua pahikseksi ja päinvastoin.
Showpainin urheilullisuus
Showpainin fyysinen aspekti vaatii esiintyjiltä merkittävää atleettisuutta ja koreografian hallintaa. Vaikka ottelut ovat suunniteltuja ja tulokset sovittuja, esiintyjät kokevat todellista fyysistä rasitusta ja riskiä. Liikkeet, vaikka niitä säännellään turvallisuuden varmistamiseksi, ovat usein näyttäviä ja voivat aiheuttaa kipua.
Oikeita ja vääriä sääntöjä
Säännöt showpainissa ovat näennäisiä ja usein niitä rikotaan osana juonta. Esimerkiksi tuomareilla on teoreettinen valta otteluiden yli, mutta tarinankerronnallisista syistä heidän päätöksiään voidaan kyseenalaistaa tai ohittaa. Painijat voivat voittaa ottelun monilla tavoilla, kuten selätyksellä, luovutuksella tai tuomarin laskeman uloslaskennan perusteella. Lisäksi säännöt ja niiden tulkinnat voivat vaihdella promootioiden ja tapahtumien mukaan.
Showpaini maailmalla
Showpaini on laajalti suosittua ympäri maailmaa, ja vaikka se on erityisen tunnettu Yhdysvalloissa, se on saanut jalansijaa myös muissa maissa, kuten Japanissa, jossa se tunnetaan nimellä Puroresu, ja Meksikossa, jossa se on tunnettu Lucha Libre -nimellä. Näissä kulttuureissa showpainiin liittyy omat ainutlaatuiset perinteensä, kuten maskien käyttö ja erityiset painityylit.
Suomalainen showpaini tuli jäädäkseen
Suomessa showpaini on kasvattanut suosiotaan ja sitä on esitetty televisiossa useilla kanavilla. Vaikka aiemmat yritykset vakiinnuttaa showpaini suomalaiseen urheiluviihteen kenttään ovat kohdanneet haasteita, jatkuvat näytökset ja tapahtumat osoittavat lajin kasvavaa kiinnostusta. Yksi esimerkki tästä on mm. videohaastattelussa nähtävä NXT UK -tähti showpainija Sam Gradwell.